Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που έχουν ακουστά τη λεγόμενη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), μια γυναικολογική πάθηση που συνδέεται με την υπογονιμότητα και την έκτοπη κύηση.

Η νόσος έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς επαγγελματίες υγείας «σιωπηλή επιδημία», καθώς συχνά τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή και ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται από την ασθενή ή και από τον ίδιο το γιατρό.

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι αποτέλεσμα λοίμωξης που εξαπλώνεται στον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο και επηρεάζει τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τα λοιπά αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας.,

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Μια απειλή για τη γυναίκα χωρίς συμπτώματα

Αίτια

Πολλοί είναι οι μικροοργανισμοί που ενδέχεται να προκαλέσουν τη νόσο, ωστόσο εκτιμάται ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα –κυρίως τα χλαμύδια και η γονόρροια– ευθύνονται για ένα στα τρία έως και ένα στα δύο καταγεγραμμένα περιστατικά. Κατά συνέπεια, η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων λοιμώξεων κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη της νόσου.

Επιπλοκές

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου είναι ιάσιμη, ωστόσο εάν εντοπιστεί αργά μπορεί να έχουν προκύψει ήδη μη αναστρέψιμες βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα. Ο κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιπλοκών λόγω της ΦΝΠ εξαρτάται από τη σοβαρότητα τα νόσου αλλά και τον αριθμό των επεισοδίων.

Συνήθης επιπλοκή της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου είναι ο σχηματισμός ουλώδους ιστού στις σάλπιγγες, με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα υπογονιμότητας. Η επιπλοκή αυτή παρατηρείται σε ποσοστό 8% (έπειτα από ένα επεισόδιο ΦΝΠ) έως 40% των γυναικών (έπειτα από τρία ή και περισσότερα επεισόδια ΦΝΠ). Η έκτοπη κύηση παρατηρείται σε ποσοστό περίπου 9% και ο χρόνιος πόνος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνη) σε ποσοστό περίπου 18% των γυναικών με ΦΝΠ.

Συμπτώματα

Όπως ήδη αναφέρθηκε, σπανίως εκδηλώνονται εμφανή συμπτώματα στις γυναίκες με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, τα συνηθέστερα είναι τα εξής:

– πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στην περιοχή της λεκάνης

– κολπικά υγρά μη φυσιολογικής σύστασης

– ασυνήθιστη αιμορραγία στην περίοδο

– πυρετός

– πόνος στο σεξ

– πόνος στην ούρηση ή συχνουρία

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν τις τελευταίες εβδομάδες έχετε παρατηρήσει ανεξήγητες αλλαγές και ενοχλήσεις που δεν υποχωρούν.

Πηγή: Mail Online

Πηγή: onmed.gr