Τα διατροφικά συμπληρώματα δεν ενδείκνυνται για τα παιδιά με αυτισμό, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ύπαρξη ελλιπών και υπερβολικών θρεπτικών ουσιών, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Πατρίτσια Α. Στιούαρτ του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ορισμένες φορές οι γονείς παιδιών με αυτισμό δοκιμάζουν διατροφικά συμπληρώματα και διατροφές όπως αυτή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη, χωρίς επίβλεψη από ειδικό, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συμπτωμάτων της πάθησης.

Η Στιούαρτ μαζί με συναδέλφους της ανέλυσαν στοιχεία από 368 παιδιά με αυτισμό, ηλικίας μεταξύ 2 και 11 ετών, με τους φροντιστές τους να συμπληρώνουν αρχεία διατροφής 3 ημερών.

Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, τα παιδιά αυτά κατανάλωναν παρόμοιες ποσότητες φαγητού με αυτές που κατανάλωναν παιδιά χωρίς αυτισμό, σε συνδυασμό με λήψη συμπληρωμάτων. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον οργανισμό τους ως προς την πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Ακόμα και μετά τη λήψη τους το 40-55 % είχε έλλειψη σε ασβέστιο και το 30-40% σε βιταμίνη D.

Η Στιούαρτ τόνισε ότι «στην κλινική πρακτική κάθε ασθενής χρειάζεται να αξιολογείται για δυνητικές διατροφικές ελλείψεις ή υπερβολές. Όταν χρησιμοποιούνται συμπληρώματα θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.’’

ΠΗΓΗ: altsantiri.gr