του Κώστα Μπάρδη Εργοφυσιολόγος  PhD

 
Η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελούν τις νέες πλέον «επιδημίες» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οφείλουμε, να θέσουμε βασική μας προτεραιότητα την ενασχόλησή μας με τους τομείς της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας. Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η σωστή επιλογή τροφών στο καλάθι των αγορών μας, ενώ επιτακτική κρίνεται η ενασχόληση με εναλλακτικές μορφές άσκησης, θεμελιώνοντας τη βέλτιστη υγεία μας.

Για να επιτύχουμε μια ισορροπημένη διατροφή και συνάμα μια καλή φυσική κατάσταση πρέπει τα καθημερινά γεύματά μας να απαρτίζονται από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών στη σωστή ποσότητα και ποιότητα αλλά και μέτριας έντασης άσκηση τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Ο συνδυασμός και των δύο παραγόντων ενισχύει το ανοσοποιητικό το μϋοσκελετικό σύστημα και ενισχύει την υγεία καταπολεμώντας πιο εύκολα τις ιογενείς ασθένειες. Το πιο σημαντικό όμως όφελος της άσκησης και της σωστής διατροφής γενικότερα, είναι ότι μέσα από τους προαναφερόμενους μηχανισμούς όχι μόνο αυξάνει τη μακροζωία, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα της ζωής. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε μερικές πρακτικές διατροφικές αλλά και συμβουλές άσκησης που θα πρέπει να τις ακολουθήστε κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

 Συμβουλές

 1) Το πρωινό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε στην ημερήσια διατροφή. Με ένα πλούσιο πρωινό εξασφαλίζεται η άνοδος της γλυκόζης και του μυϊκού και υπατικού γλυκογόνου στις φυσιολογικές τιμές και αυξάνεται η ενέργεια και, κατά συνέπεια, η απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Breakfast is for the Champions λένε οι Αμερικάνοι! Για παράδειγμα μια καλή επιλογή πρωινού είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης. Πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες προάγουν το αίσθημα πληρότητας και συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των έντονων προπονήσεων. Συνδυάστε τα με φρούτα, ξηρούς καρπούς και βέβαια με την επόμενη υπέροχη επιλογή.

 

2) Στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πλάνο καταναλώστε, 1-2 φορές ψάρι (προτιμήστε σολομό, σαρδέλες, τόνο, κολιό ή πέστροφα) και 1-2 φορές κρέας ή κοτόπουλο. Οι ερευνητές επισημαίνουν από την πλευρά τους, ότι το όφελος από την διατροφή με ψάρια έγκειται κυρίως στην πρόσληψη βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης Ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας αποτελεί πλούσια ΠΗΓΗ: zougla.gr